tiistaina

lanka tulee langan luoedit. kiitos kommenteista ja onnitteluista! vaihdoin laatikkoon uuden katsastettavan ja manuaalisen log cabin -laskurin.
samalla laitan hakuun viitosrivin (5555) bongaajan.


on kahdenlaista lankaa: sattumalankaa ja suunniteltua. sattumalangan ominaisuuksiin kuuluu, että se tulee kutojan elämään puolihuolimattomasti, salaa ja suunnittelematta.

sattumalankaa on kirpputoreilla, mummon vinnillä, kesälomamatkalla ja alelaarin pohjilla. langan hankintaan kuuluu myös "ei ollu tarkotus, mutta" -ajatelma. usein tällainen lanka on huomattavasti halvempaa kuin suunniteltu lanka. tästa olettamuksesta johtuen improvisaatiolankaa hamstrataan (nk. sulovilenismi), eikö lopullinen lasku olekaan halpa saati edullinen.

asialleen omistautunut kutoja ei voi sulattaa sitä, että Joku Muu saattaisi saada langan. lanka  kiikutetaan vaaroja uhmaten kotiin ja luovitaan puolison kysyessä hintaa ja käyttötarkoitusta. tällaisessa kyselytilanteessa ei pidä ruveta hätäilemään, sillä silloin saattaa lupailla liikoja esimerkiksi juuri hankitusta langasta (mm. miehinen palmikkovillatakki hupulla koossa 56 ja orankihihoissa).
jos langalle ei löydy selvää suunnitelmaa, liian usein käy niin, että lanka ei kotiudukkaan vaan se jää mököttämään kaapin pohjille. aseta siis langalle rajat, ja kerro mitä hänestä odotat.
langat vasemmalta: 220 g lana de alpaca 100 % pura. hankittu kirpputorilta ihan vahingossa, 5 €. (lapaset luvattu hätäilytilanteessa, tuliskohan vielä  pipokin.)
400 g pirtin kehräämön paksumpaa lankaa, näistä ainoastaan puolet on allekirjoittaneen. hankittu työreissulta ihan vahingossa, yht. 10 €.  (kirjoneulelapasista haaveilen, en tiedä riittäkö sisu/taidot.)


suunniteltu lanka vaatii pohtimista. tuumailua. suunnittelua. värikarttoja. odottamista ja kypsymistä. suunniteltuihin lankoihin liittyvät myös neuleohjeet, -lehdet ja -kirjat, joita tulee/voi/ hankkia jopa eri kielillä. ja bloggaaminen, tietenkin.

kuvassa  olevien pirkka-lankojen metamorfoosi on tapahtunut yhdessä illassa. tälle 20 x 20 palalle on suunnitelmissa toteuttaa kesäloman aikana* 47 kaveria.
langat: vahva pirkka, värit 314 (8406), 305 (8590), 326 (9834), 200 (8814) ja 321 (8679). hankittu pitkällisen suunnittelun jälkeen, yht. 32,45 €.
kangas: marimekko, maija isola: narcissos 1977.
puikot: 20 cm bambu, 4 mm.
innoitusta löytyy muunmuassa taaltä.

*se loma alkoi tänään. eilen söin valmistujaiskakkua (kinuskikuorrutus), join mehua (mehukatti) ja sain vielä kukkiakin (ruusu). pirkkalangat ovat ansaittu palkintoni 5 vuoden työstä.

Ei kommentteja: