perjantaina

suuri sukkaurputuskuten sivupalkista näkyy, olen ilmoittautunut tänne.

saatuani vihreät kentlemannisukat syntymäpäiväkuosiin, ajattelin aloittaa uusien sukkien tekemistä juuri tuosta kirjasta. (kentlemannit kuvataan kun saadaan kentlemanni päivänvalossa niihin sisälle.) kun nyt tuli hankittua ja ilmoittauduttua. ja koska sukkia ei ole koskaan liikaa, ja sukka on juuri sopivankokoinen neule myös käsilaukussa mukana otettavaksi. kyllähän te tämän tiedätte.

(myös) sukkien tekijänä olen melko noviisi. luen kirjoja ja toivon, että tieto siirtyy ajatuksen voimalla minuun. tehtyjä sukkia on siis yhteensä vissiin 5 paria ja yksi taitaa olla kesken. en jotakin olen jo kuitenkin oppinut! 56 silmukkaa on se minun luku minun jalkaan, maksimissaan. ja ohuella langalla, kakspuolikkailla. erilaisista langoista regiaa on jo koitettu, samoin on linieta, red heartia,  opal odottelee vielä hyllyssä vuoroaan. nyt on menossa fortissima sockan lanka, joka näyttää ihan tummalta minttusuklaalta. paksummasta en ole itselleni vielä sukkaa tehnytkään, kerttu-ohje on korvan takana odottamassa juuri sitä tarkoitusta varten.
ai miksikö urputtaa? siksi, että 95% ohjeista niissä sukkakirjoissa jotka huushollista löytyy nuo aloitussilmukkamäärät ovat siinä 66-82 välillä. noilla noin 5 sukan kutomiskokemuksella ei mitään überlaskutoimituksia tehdä mallikertojen vähentämiseksi. ei vaan vielä taito riitä. (kyseessä ovat siis jo aiemmin kuvassakin poseeranneet sukkakirjat, kurkkaile alaspäin jos ei tunnu tutulta.)

seuraa epikriisi:
eilen siis selasin (jälleen kerran) favorite socks kirjan läpi, ja mietin mitä alkaisin tehdä. kirjan ohjeet ovat toiset aika haastavia (lue: liian vaikeita) minulle, ja valkkasin ohjeen sen mukaan mistä saattaisin selvitä puikkoineni hengissä. waving lace socks siis, ne kirjan kannessakin poseeraavat sukat.

kyllähän noilla jo kelpais, eikö vaan?
viisi senttiä aloituksen jälkeen havahduin: tuohon sukanvarteen mahtuu melkein kaksi nilkkaa. oho. ohjeen tarkistusta.. olin valinnut ohjetta silmälläpitäen myös ohjeessa olevan langan ja puikkojen paksuutta, eikö kelpo neuloja teekin niin? tässä ohjeessa ne melkein täsmäsivät, mutta - 64 silmukkaa silti. ei semmoinen kestä tässä jalassa. ainakaan pitkään.
purkuun meni. seurasi lisää kirjan selausta, jonka jälkeen päädyin flame wave sukkiin. lanka on suunnilleen samaa, ohutta... mutta puikot 3.75 ja 3.5. mitä ihmettä? ohjeesta löytyi kuitenkin 56 silmukan ohje, joten siihen oli tyydyttävä.
ohjeessahan sanotaan myös että jos haluan pienemmän tahikka suuremman sukan, tulisi minun koittaa numeron tai kahden suurempia/pienempiä puikkoja. eli 2 numeroa pienemmät puikot ovat 3.25 ja 3.0. ja ohjeen mukaan tämä silmukkamäärä sopii 3.5 puikoilla tehtynä 18 senttiä paksuun päkiään.
eikun mittaamaan:
päkiän ympärys 23,5 senttiä
jalan pituus 23 senttiä
nilkan ympärys 20 senttiä
olenko siis ongelmajalkainen, ongelmapuikkoinen, surkea laskemaan vai muuten vaan outo?
neuletiheys on vielä selvittämättä, mutta sen suhteen olen mielestäni kyllä aika normaali.
mitä tästä opin? ainakin mittasin jalkani, nyt on nuo strategiset mitat hanskassa. jotain opin myös silmukkamääristä. vielä pitänee mittailla noita neuletiheyksiä kunhan kerkeen ja sattuu huvittamaan. se on vaan niin tylsää.. aion myös kahlata internaatin kaikki sukankuvat ja ohjeet läpi ja mietiskellä tuota silmukkamäärää.

kirjojen selaaminen jatkuu. seuraavana pitänee ostaa taskulaskin ja opetella muuttamaan noita malleja omaan jalkaan sopiviksi. ihanat on kirjat, vielä kun pääsis käyttämään. (ja osais. kärjestä aloittamisella säästyis monta mutkaa, mutta pitääkö nuo ohjeet sitten jotenkin kääntää ja vatkata toisinpäin..)

suklaasukkaa on kuitenkin siis jo reilun viiden sentin pätkä tulossa, ja se näyttää melko sopivalta.

ota nyt sitten tummanruskeasta sukasta järkevä kuva. mutta kyllä siitä sukka tulee.

Ei kommentteja: